New Natural Building Volunteer Structure

After having almost 95% finished the construction of our current PermaTree HQ bamboo house, we started with the next natural building project. Within 3 month we started living in our bamboo house so we improved step by step the construction. The first few month where a bit rough because we had almost no walls within the house and the roof had some issues with the rain 🙂 Now all got fixed.

The new PermaTree volunteer structure

Development Status (9th March 2017) of the base for the new natural structure for our volunteers at PermaTree in Ecuador. Construction material are local wood for the base structure. Top structure / walls and roof structure will be all in bamboo mostly guadua type bamboo which we have been drying here for the last 6 month. Some material need to be organized but most of it is ready and on location.

Also see inspiration for the color of the roof (blue), the roof design (tropical – lots of rain), first sketch of the structure on the white board and last but not least the floating hammock 🙂 Rock n Roll

As you know we have a new volunteer program at PermaTree because we deeply believe in collaboration. We do what we believe. Participation is experiential education; you are learning about permaculture and community by living in it. The most helpful, effective, and happy participants are self-motivated, interested, responsible, and accountable. Here we fully stress collaboration. We are about mutual enrichment and working together. There is no room for people who think they know everything.

Since things like finishing the new volunteer structure take time, ideally you will be able to commit to a 1 month or longer working alongside the PermaTree Volunteer Program. Our goal is to finish this structure before the end of 2017.

Here we see the volunteer structure with the additional parts for earth quake resistance!

Here we see the volunteer structure with the additional parts for earth quake resistance!

Btina standing in front of the bottom structure – better see the size.

Before and after photo of the volunteer structure base

Before and after photo. The main idea was to not change the landscape at all and “just” build on top of it.

Here is part of our inspiration for this project:

Inspiration: First sketch on the white board / idea Inspiration: Blue Roof Inspiration: Tropical Roof Design Inspiration: Floating Hammock with view

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *